GIN

Charakteristika

Gin je obvykle čirá nestařená obilná lihovina s výraznou jalovcovou chutí. Podíl jalovce ve směsi koření, tzv. botanicals není přesně stanoven, jalovec musí být ale dominantou. Objemové procento alkoholu se u ginu pohybuje od 37,5% do 50%, povětšinou ale kolem 40%.

Historie

První předchůdce ginu vznikl v 16. století v Holandsku a Belgii, říkalo se mu genever (holandský výraz pro jalovec), ale také „Schiedam“ podle názvu města, kolem kterého vznikly první destilerky (1575 Bols Distillery). Měl velmi silnou chuť jalovce a vyšší obsah cukru. Ten měl zastínit následky ne příliš dokonalé destilace, při níž vznikala celá řada pachutí, které byly v pálence cítit. Tomu, že se genever dostal přes moře, přispěli zejména angličtí vojáci, bojující za třicetileté války na území Holandska. Ti dostávali před bitvou na kuráž vždy pintu geneveru, proto se mu přezdívalo „Dutch Courage“. Po svém návratu zpět do vlasti si začali destilovat pálenku, kterou si zamilovala celá Anglie, jak chudina, tak bohatí, kteří ji chodili popíjet do tzv. „Ginových paláců“. Později se gin dostal až k anglickému dvoru a stal se módní záležitostí.

V 16. století byl Londýn domovem 6000 Holanďanů, kteří pašovali genever do Anglie, stal se také velmi oblíbeným u královského válečného loďstva, kdy jej vojáci pili s limetovou šťávou jako prevenci proti kurdějím.

Velkou roli v historii ginu sehrál nizozemský šlechtic Vilém Oranžský, který po svém nástupu na anglický trůn (1688) zakázal dovoz francouzských vín a brandy do země (1690) a licenci na destilaci alkoholu mohl získat takřka každý. V té době byl destilovaný spirit levnější než pivo a jeho výroba velice rozšířená, v roce 1733 Londýn produkoval 11 milionů galonů ginu. V roce 1790 byl Londýn díky řece Temži centrem anglického obchodu s ginem, díky ní byly přepravovány suroviny potřebné na jeho výrobu a v roce 1794 bylo v Londýně a jeho okolí na 40 destilerek, z nichž některé produkují svůj gin dodnes. Kvůli reorganizaci alkoholového průmyslu bylo mnoho z nich nuceno Londýn opustit a dnes pouze Beefeater Distillery v Londýně produkuje původní tradiční gin londýnského stylu podle původní receptury.

Důležitým mezníkem v historii ginu byl rok 1831, kdy byla vynalezena kontinuální destilace a gin s vyšším obsahem cukru typu „Old Tom“ nahradil gin suchého charakteru s citrusovým nádechem a daleko výraznější chutí bylin nazývaný „Dry gin“.

Výroba

Gin je zpravidla nestařená obilná lihovina o minimálním obsahu alkoholu 37,5 % (spodní hranice obsahu alkoholu samozřejmě může být vyšší, většina ginů obsahuje 40 % alkoholu a více), která je ochucena směsí bylin, jež se označuje jako botanicals. Pod poj mem botanicals si lze představit kořínky, lístky, květy, plody, ale například i zázvor, kůru citrusů, šafrán či různé esence. Nejdůležitější z těchto bylin je jalovec, který tvoří srdce ginu a je s ním neodmyslitelně spojen. Původně se používalo pro výrobu ginu až 120 různých druhů botanicals, které se sbíraly po celém světě. Jejich složení, původ a množství je většinou přísně střeženým tajemstvím výrobce.

Základem pro výrobu ginu je jakákoli surovina, která je za použití vhodného technologického postupu zkvasitelná: rýže, brambory, jablka, hroznové víno, cukrová třtina, pšenice, ječmen či kukuřice. Prémiové giny dávají přednost obilí.

Výroba začíná jejich vypálením na 96% alkohol. To se odehrává v kontinuálních destilačních kolonách v kterémkoli lihovaru. Volba zařízení není náhodná: jedině v těchto přístrojích lze získat takto čistý destilát. Poté, jelikož je ve Velké Británii i v Holandsku zakázánorektifikovat či redestilovat líh na místě, kde vznikl, je dopraven do gin distillery, kde následně probíhá jeho aromatická a chuťová úprava na konečný produkt – tedy GIN.

Právě ke spojení základního destilátu a botanicals – jinými slovy „ochucení“, se používají tři metody:
Compouding spočívá v přidání aromat a trestí k základnímu destilátu. Probíhá zde pouze jedna destilace (při které vzniká základní destilát), další ochucení probíhá tzv. za studena, kdy se pouze spojí tento destilát s bylinným macerátem či trestí. Touto metodou vyráběné giny jsou většinou nižší ceny a kvality.
Racking představuje postup, kdy se botanicals, umístěné do vhodného perforovaného obalu, umístí do šíje destilačního kotle, do něhož je napuštěn neutrální alkohol. Při dosažení bodu varu (78,3 °C) destilát v plynném skupenství prochází přes botanicals a poté kondenzuje. Tento způsob je nejobvyklejší a vede k prémiovým ginům vysoké kvality.
Steeping je originální technika, která byla vyvinuta v lihovaru produkujícím Beefeater. Botanicals se umístí na zhruba 24 hodin přímo do neutrálního alkoholu napuštěného do destilačního kotle. Po uplynutí této doby se začne směs pozvolna zahřívat až k bodu varu alkoholu. Poté následuje destilace. Tato metoda představuje nejúčinnější způsob převodu vůní a chutí botanicals do výsledného destilátu.

Druhy

Gin

V tomto případě probíhá pouze jedna destilace naturálního lihu s přídavky, přičemž dominantní by měl být jalovec. Po jejím skončení je možné přidat barviva, dochucovadla, cukr a vodu na doředění, finální produkt ale nesmí mít obsah alkoholu nižší než 37,5 %.

Distilled Gin

Je vyráběn redestilací (2. stupeň destilace) naturálního lihu v destilační koloně určené pro gin společně s přírodními přídavky včetně jalovce, který by měl mít ve výsledném destilátu dominantní chuť. U tohoto stylu ginu není dána hranice objemu alkoholu po skončení destilace. Je možné přidat naturální líh stejného složení, barviva jak chemická, tak přírodní, cukr a vodu na dosažení požadovaného objemu alkoholu, který nesmí být nižší než 37,5 %.

London Dry Gin

Je původním typem anglického ginu 18. století. Jeho jméno je spojeno s tím, co můžeme považovat za první příklad nápojového automatu. V anglických hospodách 18. století jste mohli najít dřevěné destičky vyřezané do tvaru černé kočky (Old tom = starý kocour), které byly namontované na stěně z venku hospody. Žízniví kolemjdoucí pak vložili cent do kočičí tlamy a strčili si do pusy malou trubičku umístěnou mezi kočičími tlapkami. Uvnitř hospody barman nalil do trubičky panáka Old Tom ginu, který putoval skrz trubici až do zákazníkových čekajících úst.

Během první koktejlové éry na začátku 20. století byl módním drinkem po celém světě, později byl nahrazen ginem typu London Dry. Chuťově je popisován jako výrazný jemný příbuzný ginu London Dry, lehká nasládlost mu dodává vyváženou a jemnou příchuť. Díky jeho přírodní sladkosti jej lze použít jako bázi do sladších koktejlů.

Servis

Čistý gin se pije velmi zřídka. Samotný by se měl servírovat buď v nachlazené sklenici či s ledem bez ozdoby nebo se spirálou citronové kůry.
Gin se používá především jako koktejlová báze a má velmi silný a výrazný charakter.

Portfolio Jan Becher Pernod Ricard

Beefeater

Beefeater je přírodní produkt bez obsahu cukru a dochucovacích esencí vyráběný přímo v Londýně. V chuti jsou cítit jalovec, tóny citrusů, kořeněný koriandr a zemitá andělika.

Beefeater 24

Super prémiový gin s dokonale vyváženou chutí. Obsahuje vysoce kvalitní rostlinné složky, jako jsou například ručně loupané grapefruity, kůra ze sevillských pomerančů nebo japonský čaj Sencha.

Burrough´s Reserve

Tento ultra prémiový gin vychází z receptu Jamesa Burrougha.  Tento gin zraje v dubových sudech po červeném a bílém víně z Bordeaux.

Monkey 47

Monkey 47 je excentrický gin, který získává svůj jedinečný charakter z bobulí a kořenů rostlin rostoucích ve Schwarwalském pohoří ale také z koření z dálné Indie.

Plymouth Gin

Prémiový anglický gin poprvé vyroben v roce 1793. Dominantní jalovec je dovážený z oblasti bývalé Jugoslávie a Itálie.

Obsah publikovaný na této stránce je určen pouze osobám starším 18 let.

V naší společnosti dbáme na zodpovědný přístup ke konzumaci alkoholu - více na www.pijsrozumem.cz, a proto uživateli našich stránek mohou být pouze osoby starší 18 let.

Prosíme uveďte Vaš VĚK, děkujeme.