VODKA

Charakteristika

Jedná se o bezbarvou lihoviniu, vyrobenou destilací nejčastěji z obilí nebo brambor naředěnou vodou na požadovaný obsah alkoholu. Vodka však může pocházet i z jiných zemědělských plodin, například z cukrové řepy, melasy, organické kukuřice, rýže nebo dokonce z hroznů.

Historie

Historicko-geografi cký původ vodky není jasný. O prvenství výroby se tradičně přou Rusové s Poláky, ale slovo do pranice zaznívá i z dalších zemí evropského severu!

Záznamy ve švédských archivech ze 14. století naznačují, že se v té době destilovala v zemi pálenka z domácího obilí. První polský písemný záznam o výrobě lihu z obilí je z roku 1405 * Ruská výprava, která navštívila v roce 1430 italské kláštery, pozorovala, jak se vyrábí aqua vitae; po návratu jí bylo konečně jasné, jak se zbavit přebytku zrna. V roce 1505 míří z Ruska do Švédska první dodávky ruské vodky. Polák Stefan Falimirz věnoval ve svém herbáři, vydaném v roce 1534, vodce celou jednu kapitolu a popsal ji jako prostředek pro očistění pleti po holení.  Na přelomu 17. a 18. století uložil car Petr Veliký chemiku Theodorovi Löwitzovi vyvinout metodu, jak zbavit vodku nežádoucích příměsí; tak přišla na svět fi ltrace přes aktivní uhlí. Isidor Henius postavil v dánském Aalborgu v roce 1850 první rektifi kační kolonu. Lars Olsson Smith začal v roce 1879 rektifi kovat produkt Absolut Rent Brannvin (absolutně čistou vodku).  V Rusku byl v roce 1902 vydán v důsledku činnosti Mendělejevovy vládní komise zákon, podle něhož je moskevská vodka srovnávacím produktem pro ostatní a musí dosahovat 40 % obj. alkoholu. Objemem prodeje se stala vodka v roce 1975 nejprodávanější lihovinou ve Spojených státech. Státní švédský podnik V & S se v roce 1979 rozhodl proniknout s vodkou Absolut na světový trh. Přelom 2. a 3. tisíciletí je svědkem závodů v odlišení jedné značky vodky od druhé; vodku vyrábí téměř každý.

Současným trendem jsou exkluzivní vodky, které se od ostatních odlišují výjimečnými surovinami, vysokým počtem destilací, filtrací přes vzácné nerosty nebo výrazným charakterem.

Výroba

Princip výroby vodky vychází z požadavku na neutrální charakter destilátu.
Prvním krokem je získání suroviny, která obsahuje škrob, případně (a výjimečně) přímo některý druh jednoduchého cukru (např. hroznového). Škrob (cukr složitý a ve vodě nerozpustný, tudíž nezkvasitelný) je nutno převést na cukr jednoduchý; v případě obilí se to děje aktivací diastázy v ječném sladu, v případě brambor (a dalších látek) je třeba enzymy dodat zvenčí.

Sladký rmut se zakvasí kvasinkovými kmeny, což vede ke vzniku kvasu, který obsahuje kolem 8–10 % obj. alkoholu. Oddělení alkoholu a vody tohoto roztoku se děje destilací. S ohledem na již zmíněný neutrální charakter destilátu se využívají především destilační kolony, jež rektifi kují alkohol až na 96,6 % obj. Ten se posléze zředí na požadované % obj. alkoholu, filtruje a plní do lahví.

Důležitým parametrem je tzv. čistota vodky. Je výsledkem způsobu filtrace. Traduje se, že zásadní převrat ve výrobě destilátu představují inovace Theodora Löwitze, chemika na dvoře cara Petra Velikého, který vyvinul a zdůvodnil filtrování přes aktivní uhlí. Za více než dvě stě let se metody, jak čistit lihovinu, úspěšně rozvíjely. Dnes se setkáváme např. s použitím aktivního uhlí z olše, stříbrné ruské břízy, ale i sušeného mléka, křemičitého písku či plátkového zlata. Zejména metoda filtrace je tajemstvím výrobce, které však velmi rád sděluje, protože je vítaným námětem reklamy.

Vinquiry, americká nezávislá certifikovaná laboratoř, zkoumala v letech 2002 a 2004 vzorky předních vodek a podrobila je na plynovém chromatografu (díky, československý akademiku a nositeli Nobelovy ceny!) testům na metanol, acetaldehydy, ethylacetáty a přiboudliny.

Druhy

Vodka se dělí do několika kategorií dle následujících aspektů:

  • Geografický původ – Východoevropské (Rusko, Ukrajina), středoevropské (Polsko, Česká republika, Francie), severské (Švédsko, Finsko, Norsko), americké a ostatní.
  • Základní surovina – obilné (pšeničné, žitné, ječné), bramborové, rýžové, hroznové a ostatní
  • Status a prémiovost – existují vodky standardní, prémiové, superprémiové a ultraprémiové, odlišují se cenou, designem a také náročností výroby

Servis

Vodku lze servírovat nechlazenou, chlazenou, vymraženou, do namražené sklenky, s ledem. Prémiové vodky se servírují nenachlazené do sklenky na stopce, méně kvalitní do malých shot sklenic, či s ledem do old fashioned sklenice. Servisn lze dokončit vložením spirály citronové kůry či plátkem limety.

Portfolio Jan Becher Pernod Ricard

Absolut

Vodka Absolut je destilovaná více než stokrát a díky tomu získala své jeméno – Absolut pure vodka. Vodka je vyráběna z ozimé pšenice z jihu Švédska.

Absolut Elyx

Elyx je luxusní vodka zrozená z unikátní kombinace tradičního řemesla a nejmodernějšího designu.

Absolut Flavoured

Absolut nabízí  vodky s přírodními příchutěmi bez přidaného cukru, v současné době jimi jsou mango, černý rybíz, mandarinka, citron, grep, hruška, vanilka, malina, pepř.

Wyborowa

Polská vodka, která je jako jediná na světě vyráběná pouze ze žita a díky tomu má unikátní aromatickou chuť.

Wyborowa Exquisite

Prémiová vodka s unikátní recepturou navazující na tradici z 18.století. Vyrábí se v omezeném množství a prodává se v jedinečných designových lahvích.

BYLO VÁM 18 LET?