Téma letošních Chivas Masters? Your Blend

Semináři v Olomouci a Praze za necelé dva týdny odstartuje pátý ročník soutěže Chivas Masters v České republice. Jeho největší novinkou je, že odměna v podobě výletu do Skotska nečeká jen vítěze, ale pět nejlepších soutěžících.

Lokální kolo soutěže Chivas Masters je už tradičně otevřeno všem barmanům a barmankám starším jednadvaceti let, kteří aktivně působí v některém z podniků na území České republiky, jenž má v nabídce skotskou whisky Chivas Regal. Průpravou na cestu soutěží jim budou úvodní semináře, které se konají 11. února od 13.30 hod. v olomouckém baru Black Stuff a 13. února ve stejný čas v The Banker’s Baru v Praze, jenž je domovským podnikem loňského českého Chivas Mastera Filipa Jančárka. „Filip se na loňském globálním finále probojoval do top 3, takže je tím nejpovolanějším, kdo může svým potenciálním nástupcům předat zkušenosti a zprostředkovat jim praktické tipy,“ vysvětluje Zdeněk Kortiš, whisky ambasador společnosti Jan Becher Pernod Ricard, která u nás Chivas Masters pořádá, a doplňuje: „Účast na seminářích není povinná, nicméně ti, kdo dorazí, se dozvědí spoustu užitečných informací o průběhu soutěže, zadaném tématu a značce Chivas Regal. Navíc dostanou láhev Chivas Regal 12 y. o., na níž mohou svůj koktejl postavit.“ Přihlásit se na seminář je možné na e-mailu zdenek.kortis@pernod-ricard.com a vyplatí se také sledovat Facebook, kde bude zveřejněna událost s dalšími informacemi.

Téma Chivas Masters pro letošní rok zní: Your Blend. „Úkolem barmanů a barmanek je vytvořit originální koktejl s využitím minimálně 30 ml whisky Chivas Regal 12 y. o., Chivas Regal 18 y. o. nebo Chivas Regal Extra, který bude inspirován jimi samotnými, jejich osobností. Blend ingrediencí použitých v drinku i jeho servis by měly vyprávět příběh, kým dotyčný barman je, co ho motivuje nebo třeba na co je hrdý. Podmínkou je také přiložit k receptuře kreativně pojatou fotku, která tohle všechno ilustruje. Drink nemusí být nutně jejím středobodem. Úplně postačí, když bude focená na telefon, nejde nám o naaranžované profesionální fotografie, ale o osobní vyjádření zadaného tématu,“ vysvětluje Zdeněk Kortiš. Soutěžící budou své drinky přihlašovat prostřednictvím webu, a to v období od 15. do 28. února. Kromě zmiňované fotografie, názvu drinku, jeho přesné receptury a postupu přípravy k tomu budou potřebovat také vysvětlení, jak a čím jejich koktejlová kreace napňuje téma Your Blend. V průběhu března a dubna bude na základě tajných návštěv domovských podniků přihlášených barmanů, jejich práce na sociálních sítích pod hashtagem #ChivasMastersCZ, aktivního prodeje a počtu prodaných drinků vybráno devět finalistů. Desátý postoupí na tzv. divokou kartu na základě největšího počtu like a dalších reakcí na Facebooku, v albu publikovaném na stránce Chivas Regal Česká republika. Stejně jako v loňském roce 5 % výtěžku z prodeje soutěžních drinků poputuje na charitativní projekt Helppes a stejnou částku následně přidá společnost Jan Becher Pernod Ricard.

Jména finalistů budou oznámena 9. května a finále se uskuteční 23. května v pražském baru Crazy Daisy. Porotě, jejíž složení zatím zůstává zahaleno tajemstvím, budou soutěžící předkládat k posouzení hned dva drinky – kromě toho na téma Your Blend ještě highball postavený na jejich vlastním blendu. „Součástí finále bude masterclass The Blend, který tentokrát nepovedu sám, ale ve spolupráci s globálním ambasadorem Chivas Regal Rhysem Wilsonem. Blend, který si v rámci něj finalisté sami vytvoří, následně spolu s jednou home made surovinou použijí pro přípravu drinku typu highball a porotě budou prezentovat jeho perfect serve,“ prozrazuje detaily z programu finálového klání Zdeněk Kortiš. Na vítěze v říjnu čeká globální finále, které bude hostit země původu Chivas Regal, do Skotska se ale spolu se čtyřmi dalšími barmany či barmankami podívá už v létě. „Novinkou pátého ročníku soutěže Chivas Masters v České republice je, že se pět nejlepších barmanů či barmanek z lokálního finále vypraví na nezapomenutelný výlet do skotského Speyside, přesněji do legendární palírny Strathisla. Navštívíme ale také například Glenlivet či Aberlour,“ upřesňuje Zdeněk Kortiš. Účastí v Chivas Masters mohou letos poprvé barmani navíc nasbírat také cenné body do Czech Bartenders League organizované CBA, do níž se budou výsledky započítávat.

Zdroj: www.atbars.com

https://www.atbars.com/2019/01/31/tema-letosnich-chivas-masters-your-blend/

foto: Petr Klapper

 

        

 

 

BYLO VÁM 18 LET?