Charakteristika
Becherovka Original je legendární český bitter vyráběný od roku 1807 v Karlových Varech.
Becherovka patří do skupiny zvané bitters, což jsou lihoviny hořké či hořkosladké chuti.
Dle směrnice Evropského parlamentu musí mít bitter minimálně 15% až 40% alkoholu.
Historie
U zrodu Becherovky a vzniku jejího jména stál zkušený obchodní Josef Vitus Becher (1769-1840). Kromě obchodování s kořením a koloniálním zbožím v krámku u Tří skřivanů se věnoval i výrobě alkoholu – již roku 1794 si pronajal kdesi ve městě vinopalnu a začal experimentovat s likéry. V roce 1805 přichází do Karlových Varů za léčbou kníže Maxmillian Friedrich von Plettenberg. Doprovázího jeho osobní lékař, Dr. Christian Frobrig z Anglie. Doktor Frobrig je častým návštěvníkem u Josefa Bechera, diskutují spolu o síle bylin. Při odjezdu daruje Dr. Frobrig Josefu Becherovi dárek v podobě receptu na nový likér. Josef recepturu dva roky testuje, než žačně. Roku 1807 přichází s prodejem likéru English Biter, určeného k léčbě onemocnění žaludku.Ve městě, kam většina lázeňských hostů přijížděla právě s neduhy zažívacího traktu, se zdravotní likér rychle ujal.
S exportem Becherovky rodina zakladatele začala už v první polovině 19.století – v roce 1834 se prodávala ve Štětíně, o rok později ve Vídni a Mnichově a v roce 1838 pronikla do Paříže. Během první světové války se Becherovka dostala do Španělska, Itálie, Turecka a Egypta. Po druhé světové válce dostala Becherovka od státu povolení k vývozu pouhých 500 lahví za rok, v roce 1960 to bylo už 100 hektolitrů ročně. Becherovka byla jedním z vůbec nejúspěšnějších vývozních artiklů socialistického Československa.
V roce 1838 převzal koloniální obchod v rodném domě U tří skřivanů Jan Becher a je považován za zakladatele firmy v pravém slova smyslu. Rozvíjel výrobu Becherovky téměř 40 let a postavil novou továrnu. Továrna byla v roce 1867 přesunuta do nové továrny na Steinberkách, kde nedaleko v roce 1870 vzniklo nové karlovarské nádraží. Druhou modernizací prošla v roce 1929 za Alfreda Bechera a tehdejší podobu si zachovala až do generální rekonstrukce v roce 1994.
Becherovka získala během své dvousetleté existence celou řadu ocenění, nicméně nejvýznamnější je titul z Grand Prix z Paříže z roku 1900.
Jedinou ženou a posledním z rodu Becherů, kdo znal tajemství Becherovky byla Hedda Becher (1914-2007). Vedení firmy se ujala roku 1941 po smrti svého otce Alfreda. Po válce byla nucena vydat rodinný poklad komunistickému režimu a odstěhovala se do západního Německa. V Německu Hedda začala vyrábět identický likér, nicméně znalci vždy dokázali poznat karlovarský originál. Hedda Becher po roce 1989 ještě Karlovy Vary několikrát navštívila.
Po zestátnění likérky byla Becherovka 57 let v rukou státu. Její privatizace probíhala od roku 1997, úspěšně dokončena byla ale ke konci roku 2001. Současným majoritním vlastníkem je francouzský koncern Pernod Ricard.
V roce 2003 došlo spolu s dalšími marketingovými změnami k oživení vzhledu Becherovky. Designerem byl anglický Martin Blunt. V Bohaticích u Karlových Varů se v roce 2010 otevřela nová tovární hala a Becherovka rozšířila svůj export do více jak 35 zemí včetně USA.
Výroba
Základem Becherovky je dvacet druhů bylin a koření pocházejících z několika kontinentů i z okolí Karlových Varů. Přesná receptura je tajná, chráněná a předává se z generace na generaci. Konkrétní recepturu Becherovky znají jen dva lidé na světě. Díky tomu, že míchají každou várku znovu, běžně dochází k drobným odchylkám barvy a chuti, které však neznamenají změnu v kvalitě.
Směs bylin je přemístěna do tanků, v nichž je zalita lihem. Zde probíhá digerace – proces, při kterém se byliny za tepla macerují a posléze nechají vystydnout. Hotový výluh (digerát) putuje do míchacích kádí, v nichž se k němu přidává líh, cukerný roztok, voda a další ingredience. Vzniklý polotovar zraje několik týdnů až měsíců v kádích.
Vyzrálý koncentrát je smíchán s posledními přísadami a dvakrát prochází filtrací, aby byla výsledná Becherovka průzračná. Mezi filtracemi se produkt mrazí pro dosažení garantované stability.
Předtím, než je Becherovka stáčena do lahví, prochází laboratorním hodnocením. Pokud je v pořádku vzhled, vůně, chuť i kvalita etikety a lahve, nic nebrání distribuci do celého světa.
Servis
Hořké bylinné likéry mají velmi silně zakořeněnou tradici především v podávání jako digestiv, někdy i jako aperitiv.
Servíruje se ve standardní porci 4 cl. Obecně platí, že čím studenější nápoj je, tím více se utlumí jeho chuťové i aromatické vyznění, tedy hořkým likérům vyhovuje silnější vychlazení.
Vítanou formou servírování je servis s ledem. Bitters patří do shooteru nebo likérky na stopce, varianta s ledem do old fashioned glass.
Pro Becherovku a její servírování jsou velmi typické porcelánové kalíšky s typickým monogramem Jan Becher.
Portfolio Jan Becher Pernod Ricard
Becherovka Original
Hořký bylinný likér
Becherovka Lemond
Lehký bylinný likér se zlatavou barvou a osvěžující citronovou vůní.
Cordial
Jemný prémiový likér. Typická je pro něj medová barva, výrazně sladká chuď a unikátní kombinace bílého víné a exktraktu z lipového květu.
KV 14
Hořký bylinný aperitiv charakteristický tmavočervenou barvou. Spojuje v sobě plnou chuť bylin a červeného vína.