Charakteristika
Jedná se o lihovinu vyrobenou destilací různých surovin obsahující cukr – zde ovoce. Výsledkem je vždy čirý destilát s poměrně vysokým obsahem alkoholu (většinou 40-50%), který bývá bezbarvý nebo zabarvený do zlatavých tónů po zrání v sudu.
Historie
Hlavním novodobým průkopníkem na poli ovocných pálenek se ve 13.století stala Francie, kde se zrodila eau-de-vie (voda života), tedy klasický destilát z vinných hroznů, ale take jemná hruškovice Williams či jablečný calvados, pojmenovaný po španělské válečné lodi El Calvador, která v roce 1588 ztroskotala u břehů Dolní Normandie. Ke slávě ovocných destilátů svými silnými schnappsy či prostě obstlery z jablek nebo třešní (kirchwasser) výrazně přispěly take germánské země – Německo, Rakousko a Švýcarsko. Maďaři zase rozšířili škálu ovocných destilátů o tradiční pálinku z vyzrálých meruněk.
Z našeho pohledu je pak zvlášť zajímavá historie ovocných pálenek na území dnešních Čech a Moravy. První stopy vedou na Valašsko a Slovácko. Tradice národní pýchy – slivovice- sahá až pět století zpátky, ale největšího rozmachu se dočkala až v polovině 19.století, kdy byl vydán patent povolující rolníkům pálit ovocnou kořalku bez poplatků a daní, a to v objemu jednoho vědra (56 litrů).
Výroba
Ovocné destiláty se vyrábějí jako jednodruhové (slivovice, grappa, meruňkovice apod.) nebo dokonce I jednoodrůdové (hrušky odrůdy Williams).
Nejprve je potřeba připravit kvas. Pro jeho založení se využívá jen zralé, zdravé, čisté a nepoškozené ovoce, u peckovin lze ponechat část pecek. Plody se rozdrtí na tzv. kaši, která je základem pro následnou až několikatýdenní spontánní fermentaci. Po dokončení kvasného procesu přichází na řadu šetrná destilace, z níž vzejde surový destilát, který se ukládá ke zrání buď do nerezových tanků, kde dochází k harmonizaci chutí a vůni, nebo do dřevěných sudů, z nichž přejímá barvu a částečně aroma.
Druhy
Bílé
Ovocné destiláty, které nepřišla do kontaktu s dřevěným sudem, ale nutně to neznamená, že nezrály. I v této kategorii lze nalézt lihoviny s označením stáří tři, pět i více let.
Zlaté
Zlaté destiláty získávají barvu výhradně zráním v dřevěných (dubových) sudech, tedy nikoli za pomoci karamelu či jiných látek
Servis
Ovocné pálenky slouží především jako skvělý digestiv. Některé ovocné pálenky, zejména ty bílé a a ty nižší kvality se podávají silně nachlazené. Naopak ušlechtilé destiláty a pálenky stařené se zásadně nechladí. U zákazníků je také velmi oblíbené podávání ovocných destilátů s kouskem kompotovaného ovoce stejného druhu, ze kterého byla pálenka vyrobena.
Ovocné pálenky se v koktejlech uplatňují spíše okrajově. Důvodem je jejich výzazná chuť, která přebíjí ostatní složky.
Portfolio Jan Becher Pernod Ricard
Ramazzotti Grappa Fior di Vite
Grappa Fior di Vite je výjimečný italský destilát, který se vyrábí lisováním piemontských hroznů včetně jejich jadérek a lodyh. Jeho osobitost podtrhuje i typický lněný obal zvaný „sacco“, díky němuž lze láhev snadno odlišit od jiných podobných výrobků.
Sandeman Capa Negra
Capa Negra je španělské značkové brandy. Patří mezi proslulé „Brandy de Jerez”, jež v sobě kombinují kvality nejčistšího vinného destilátu a unikátní metodu vyzrávání.Sandeman Capa Negra Solera Reserva patří mezi proslulé „Brandy de Jerez“, jež v sobě kombinují kvality nejčistšího vinného destilátu a unikátní metodu vyzrávání.
Ararat
ArArAt je považována za vlajkovou loď arménských brandy. Na trh byl uveden již v roce 1887 a od té doby se stal nedílnou součástí života mnoha generací milovníků brandy. ArArAt je nejznámější a nejúspěšnější značkou brandy na světě.
Ararat 5yo
5letá brandy s jemným a osvěžujícím aromatem švestek, broskví a sušeného ovoce s dotekem hořké čokolády.
Ararat 10yo
Ararat Akhtamar je 10letá brandy typická svou jantarovou barvou s náznakem měděných odstínů.
Ararat 20yo
Ararat Nairi má nádherně sytou, tmavě jantarovou barvu a jemnou cedrovou vůni.